top of page

KOMMENTAR

Internationale firmaer og arbejdspladser taget som gidsler i Ukraine-krigen

Den russiske invasion af Ukraine flyder med propaganda, Vestens reaktion med populisme og udskamning

Den 24. februar og de efterfølgende dage gik den vestlige verden i chok. Russiske styrker invaderede til lands og ad luftveje Ukraine.

Putin forklarede på russisk tv, at soldaterne skulle af-nazificere Ukraine og hjælpe de pro-russiske områder i det østlige Ukraine, Donetsk og Lugansk, hvis uafhængighed han få dage før havde anerkendt.

De to områder med 3,6 mio. indbyggere har været i konflikt med den siddende regering i Kiev siden 2014, da Rusland annekterede Krim. Konflikten har siden da kostet mere end 14.000 mennesker i området livet. Et flertal af indbyggerne har russisk som hovedsprog, ikke ukrainsk, og omkring en femtedel har russisk pas.

Udefra så Putins nazi-beskyldninger groteske ud, ikke mindst fordi den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskij er jøde. Det ændrer dog ikke på, at Ukraines regering har benyttet sig af den stærkt nationalistiske bataljon med ny-nazistiske tilbøjeligheder, Azov, der nu er del af Ukraines væbnede styrker, til at bekæmpe pro-russere i det østlige Ukraine.

Zelenskij trak også nazi- og Hitler-kortet, da Rusland invaderede. ”På forræderisk vis angreb Rusland vores stat til morgen, ligesom nazi-Tyskland gjorde under anden verdenskrig. Fra i dag er vores lande på hver sin side af verdenshistorien. Rusland er trådt ind på ondskabens sti, men Ukraine vil forsvare sig selv og opgiver ikke sin frihed, uanset hvad Moskva mener,” skrev Zelenskij på Twitter den 24. februar.

Putin forklarede også invasionen med, at den vestlige forsvarsalliance Nato for nylig har opskaleret og er rykket nærmere Ruslands grænser. Ukraine har i årtier ønsket sig Nato-medlemskab, men har mødt benhård modstand fra Rusland.

I Vesten blev konflikten snart sort/hvid med et stort element af folkesag. Krig mod Putin. Glemt var krigen mod covid. Zelenskij mobiliserede med succes de vestlige lande. En stribe russiske banker blev udelukket fra det internationale samarbejde, jagten på russiske oligarkers ejendom og yachter blev íntensiveret, den russiske centralbanks reserver i vestlige banker indefrosset og igen diskuterede EU-politikerne gasledningen Nord Strøm 2. Tyskland satte projektet på pause. Europa havde dog ingen chance for at lukke for den russiske gas. Dertil er importen for stor. Næstformand for det russiske sikkerhedsråd, og Ruslands præsident fra 2008-2012, Dmitrij Medvedev, hoverede på Twitter.

”Den tyske kansler Olaf Scholz har udstedt en ordre om at sætte Nord Strøm 2-ledningen på pause. Godt så. Velkommen til fagre nye verden, hvor europæerne snart vil betale 2000 euro per 1000 kubikmeter naturgas!”

Skærpede regler omkring salg af udstyr til flyindustrien og oliesektoren blev vedtaget i en stribe lande. Ruslands største samhandelspartner Kina, samt Indien, Tyrkiet og Sydafrika bakkede dog ikke op om de økonomiske sanktioner.

Vestens mål var at knuse den russiske økonomi. Rublen og kursen på russiske aktier sejlede ned. Kreditbureauer begyndte at tale om risiko for en forestående russisk betalingsstandsning. Putin erklærede, at sanktionerne nærmest var at betragte som en krigserklæring.

Zelenskij fortsatte presset på Vestens politikere og rasede over, at Nato ikke ville sikre en no-fly zone over det ukrainske luftrum. ”Folk, der dør fra i dag af, vil dø, blandt andet på grund af jer,” sagde han i en video, der blev lagt op på nettet. ”På grund af jeres svaghed og jeres splittelse. I dag gav I grønt lys til fortsatte bombardementer af ukrainske byer og landsbyer ved at nægte en no-fly zone.” Mere end to af de 44 mio. indbyggere tog flugten, da krigen begyndte. 474 civile ukrainere havde mistet livet under invasionens første to uger. Ifølge FN.

Eksportvirksomheder suspenderede på stribe aktiviteterne i Rusland, navnlig på grund af logistiske problemer og rublens styrtdyk. Omdømmet var en anden vigtig faktor.

Den ukrainske præsident og hans ministre gik offensivt ud for at tvinge politikere og europæere til at tage stilling til krigen. ”Bevis I er med os… Bevis, at I virkelig er europæere og så vil livet vinde over døden, lyset vil vinde over mørket,” sagde Zelenskij til medlemmerne i Europa-Parlamentet dagen efter, at Ukraine havde indsendt ansøgningsdokumenter om medlemskab af EU.  

Folk verden over gik på gaden med ukrainske flag under stor mediebevågenhed. Den danske statsminister var også med herhjemme. Profilbilleder på de sociale medier blev opdateret med ukrainske flag, private og offentlige bygninger oplyst i blåt og gult. Selskaber, der ikke bakkede ud af Rusland under folkefordømmelsen blev udskammet på de sociale medier. Fortællingen om den russiske invasion af Ukraine blev historien om den aggressive, russiske bjørn i form af en egenrådig Putin, der angreb det uskyldige og demokratiske Ukraine.

Russer-hadet nåede hidtil usete højder. I Danmark blev kulturelle forestillinger med russisk medvirken eller oprindelse aflyst, kunstværker pillet ned, universitetssamarbejder indstillet, russiske sportsudøvere udelukket fra konkurrencer. Selv internationale katteudstillinger forbød russiske katte og deres ejere at deltage. 

Ved en demonstration foran den russiske ambassade den 27. februar fik den danske statsminister fremstillet Ukraine som et frit, fredeligt og demokratisk land uden korruption, konflikter og død i Østukraine.

”Ukraine blev brutalt angrebet. Rusland invaderede grusomt og uprovokeret – et fredeligt og demokratisk land. Nu kæmpes der på fjerde døgn. Der er krig i Europa. En krig mellem en aggressiv angriber og et fredeligt folk. Mellem undertrykkelse og demokrati. Mellem ufrihed og frihed,” sagde Mette Frederiksen.

Knap halvdelen af ukrainerne lever under fattigdomsgrænsen. Landet ligger nr. 122 på verdens korruptionsliste, værre placeret end Sierra Leone, Zambia og Egypten. Den pro-russiske og tidligere guvernør i Donetsk-regionen, Viktor Janukovitj, blev under tumult valgt som præsident i 2010, men måtte flygte til Rusland i 2014 under folkelig opstand. Han blev efterfulgt af oligark og nationalist Petro Poroshenko, der havde støttet opstanden mod Janukovitj.

Poroshenko tabte præsidentvalget i 2019 og overlod stafetten til Volodomyr Zelinsky, en tidligere komiker og skuespiller, der hovedsageligt kørte sin præsidentkampagne via de sociale medier. Sidste år blev Poroshenko anklaget for højforræderi. Poroshenko siger, anklagerne er falske, sagen er politisk motiveret og dirigeret af hans rival Zelenskij. Målt på demokratisk niveau placerer Ukraine sig efter Hong Kong og Mexico som nr. 87 på verdenslisten.

Den 8. marts bad den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba på Twitter alle virksomheder om at trække sig fra Rusland. ”Ukraine anmoder alle etiske og socialt ansvarlige virksomheder om at stoppe eller suspendere deres forretninger i eller med Rusland, og dermed afvise at finansiere Ruslands vold, mord og forbrydelser mod menneskeheden.”

Hvem havde mod til at afvise den svada?

Herhjemme havde udenrigsminister Jeppe Kofod fulgt opfordringen og holdt et pressemøde, hvor han forklarede, at hans ministerium gerne ville assistere danske virksomheder med at afvikle deres forretning i Rusland. Også de milliardstore investeringer. Så skulle ministeriet nok hjælpe med at finde andre markeder - som regeringen bedre kunne lide, forstås - til de danske virksomheder.

Stribevis af danske og udenlandske virksomheder med produktion og salg i Rusland fortsatte deres aktiviteter til trods. Blandt andre de store danske, Carlsberg og Rockwool. Bryggerikoncernen faldt i unåde på de sociale medier, ligesom de store amerikanske spillere Philip Morris, Pepsi og McDonalds. Den 8. marts bukkede McDonalds under for presset og lukkede midlertidigt. 62.000 medarbejdere i Rusland blev sendt hjem. USA boykottede køb af russisk olie. Det gjorde europæerne ikke. Men nu skulle russisk gas udfases af Europa. Hurtigt. I Danmark spirede ideen om at genoplive gasfeltet Xana i Nordsøen, som Dong – nu Ørsted – i 2018 valgte at lukke til fordel for udvikling af vindmølleparker. 

Rockwool med fire fabrikker og 1200 ansatte i Rusland forklarede i en pressemeddelelse, at virksomheden var kede af krigen i Ukraine, men mente, den gjorde det rigtige ved at fortsætte. ”Vi forstår, at nogle mennesker er uenige i vores beslutning om at fortsætte driften, og vi anerkender de stærke følelser, den kan skabe… Der er mange hensyn at tage, frem for alt i forhold til vores medarbejdere og deres familier. Hvis vi trækker os ud af Rusland, vil det først og fremmest straffe vores ansatte og sætte deres familiers levebrød på spil. Det ønsker vi ikke. For Rockwool er der ingen modsætning i at stå side om side med det ukrainske folk og samtidig stå side om side med vores russiske kolleger.”

Sådan kan man også sige det.

Birgitte Dyrekilde

11.03.2022

 

 

Denne kommentar er for Umbras egen regning. Den er ikke finansieret af hverken klienter eller andre interessenter.

bottom of page