top of page

NYHED

Rusland: Erhvervslivet splitter sig i to

Mens flere eksportvirksomheder har indstillet salg til Rusland og en stribe storbanker og internationale olieselskaber er ved at sælge ud af russiske aktieposter som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine, har flere danske selskaber samt store udenlandske firmaer besluttet at fortsætte handel samt produktion og salg i landet.

Carlsberg var den første store, danske produktionsvirksomhed, der annoncerede, at den fortsætter driften på sine otte russiske bryggerier med i alt 8300 ansatte. Bryggerikoncernen sidder på 27 procent af det russiske ølmarked. Også isoleringsselskabet Rockwool med fire fabrikker og 1200 ansatte og den danske svineproducent, Idavang, med 400 russiske ansatte fortsætter produktionen.

Industriselskaberne Grundfos og Danfoss har lukket for russisk produktion og salg, vindueskoncernen Velux har midlertidigt indstillet salg og service i Rusland, og Maersk sejler for øjeblikket hverken til eller fra russiske havne.

Detailkoncernen Jysk har lukket sine 12 butikker i Rusland og 200 medarbejdere er sendt hjem med løn. Lego har stoppet salget af legoklodser. Til gengæld holder energiselskabet Ørsted fast i sin milliardstore kontrakt om levering af gas fra Gazprom.

Blandt de 10 største udenlandske virksomheder i Rusland findes Ikea, der foreløbig sætter salg og produktion på pause. Officielt grundet huller i forsyningskæden. Beslutningen berører 15.000 mennesker i Rusland og Belarus.

De to franske detailkæder Auchan – med 231 butikker i Rusland - og Leroy Merlin - med 112 butikker - har omvendt ingen planer om at lukke midlertidigt ned i Rusland. Det har den franske fødevarekoncern Danone heller ikke.

De to tobaksproducenter Japan Tobacco og Philip Morris fortsætter ligeledes produktion og salg. Philip Morris har i øvrigt doneret en halv million pakke cigaretter til den ukrainske hær.

En stribe bilfabrikker er blandt de største udenlandske investorer i Rusland; japanske Toyota, tyske Volkswagen og sydkoreanske Kia. Toyota og Volkswagen har helt og delvist lukket ned, mens Kia foreløbig fortsætter produktion og salg.

USA, EU, Storbritannien, Japan og flere andre lande har skærpet sanktionerne mod Rusland efter invasionen i Ukraine den 24. februar. Vestlige sanktioner over Ruslands fremfærd i Ukraine begyndte allerede i 2014, da Rusland annekterede Krim.

Blandt de mest alvorlige, nye sanktioner er, at en stribe russiske banker er blevet udelukket fra det internationale samarbejde og at den russiske centralbanks reserver i EU, USA og Japan er blevet fastfrosset. Til gengæld er det stadig muligt at betale for russisk gas. Lovgivningen omkring eksport af produkter, der kan anvendes til både militært og civilt brug, er blevet skærpet.

Det er fortsat tilladt at sælge andre varer til Rusland og at have produktion og salg i Rusland samt eksport ud af landet.

141 af 193 lande i verden har fordømt den russiske invasion af Ukraine, og har krævet en øjeblikkelig, fuldstændig og ubetinget tilbagetrækning fra Ukraine. Hverken Kina eller Indien - med i alt 2,8 mia. indbyggere - stemte for FN-resolutionen. De to lande er heller ikke del af de skærpede sanktioner over for Rusland.

Rusland er nettoeksportør af olie, gas, kul og fødevarer til Kina og den østlige nabo er Ruslands største handelspartner. Rusland har glimrende, diplomatiske forbindelser til Indien og er største leverandør af våben til landet.

05-03-2022

bottom of page